[FOTO/DOC]Procurorul de Străşeni, sărac în declaraţii, cu soție în mașină de lux şi casă de milioane
Alexandru Raţă, procuror de Străşeni, este sărac lipit pământului, conform declaraţiei cu privire la venituri şi proprietăţi, depusă la început de 2013. În realitate, însă, locuieşte într-un imobil de milioane, iar membrii familiei sale se plimbă cu maşini de lux. Un cetăţean care a avut un dosar penal, gestionat de Procuratura Străşeni, admite că, atunci când procurorul îşi construia casa, i-a oferit acestuia, la cerere, mai multe materiale de construcţie, iar ca rezultat, dosarul penal i-a fost clasat.
Alexandru Raţă a fost predecesorul, dar şi succesorul în fruntea Procuraturii Străşeni al cuplului de procurori Eduard Maşnic/Elena Neaga. Până în 2006, acesta a condus Procuratura Străşeni, revenind în fruntea instituţiei la sfârşit de 2010, după mandatul lui Maşnic la Străşeni şi după patru ani petrecuţi la Procuratura Generală (PG). Surse din cadrul PG afirmă că, în 2006, procurorul Raţă a plecat de la Străşeni, fiind retrogradat pentru unele încălcări. Oficial, însă, informaţia nu a putut fi confirmată. Am trimis pe adresa PG o scrisoare oficială, la care încă nu am primit răspuns.
Casa, construită în doi ani
În noiembrie 2010, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), condus de Iurie Garaba, l-a desemnat câştigător pe Alexandru Raţă pentru funcţia de procuror de Străşeni, în detrimentul altor doi procurori, Gheorghe Trifan şi Dumitru Triboi. Dorinţa lui Raţă de a reveni la Procuratura Străşeni pare mai mult decât întemeiată. Conform datelor de la Întreprinderea de Stat Cadastru, procurorul este proprietarul unei case de milioane, aflată chiar la intrarea în acest oraş, într-o zonă numită de străşeneni „Petrovka 38” (aluzie la sediul poliţiei ruse din Moscova), pentru că terenul în cauză a fost acordat oamenilor legii pentru construcţia caselor de locuit.
Conform aceloraşi date, cei 600 m.p. pe care este construit imobilul procurorului au intrat în posesia acestuia în 2006. Tot atunci, peste câteva luni, acesta a obţinut aviz de construcţie, iar peste 2,5 ani, la sfârşit de 2008, casa de milioane era deja gata, procesul-verbal de recepţie datând cu 29 decembrie 2008.
Imobilul, înregistat vara trecută
În 2006, imediat după ce a obţinut terenul, procurorul l-a pus în gaj la Moldova-Agroindbank, filiala Străşeni, pentru un credit de 115 mii de lei. Contractul dintre Raţă şi instituţia bancară este valabil până în 2021, adică timp de 15 ani, perioadă în care acesta urmează să restituie banii împrumutaţi. De remarcat că, în momentul înregistrării casei la Cadastru, Alexandru Raţă îşi indica viza de reşedinţă într-un apartament din str. Milescu Spătarul, 9, din Chişinău.
Ar mai fi de remarcat şi faptul că, deşi casa procurorului a fost gata în 2008, iar acesta locuieşte de mai mulţi ani în ea, oficial, imobilul a fost înregistrat la Cadastru abia pe 9 august 2013, la peste cinci ani de la darea în exploatare, şi, coincidenţă sau nu, perioadă în care ZdG scria o serie de articole despre casele de milioane ale judecătorilor şi procurorilor din R. Moldova. Totodată, nici în 2014, imobilului procurorului nu i-a fost atribuit încă un număr de stradă, el figurând fără adresă oficială inclusiv în actele de la Cadastru. Specialiştii pentru reglementarea regimului funciar din cadrul Primăriei Străşeni nu au putut să ne explice din ce cauză casa procurorului nu deţine o adresă.
Maşinile familiei Raţă
Imobilul de milioane al procurorului Raţă este estimat de experţi imobiliari la aproximativ două mln. de lei. În curtea casei sale mai este o altă clădire, care figurează în acte ca bucătărie de vară. Imobilele nu apar însă în declaraţia pe venituri şi proprietăţi a funcţionarului. De fapt, în declaraţia lui Alexandru Raţă, depusă în februarie 2013 şi postată pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), găseşti doar informaţii despre salariul pe care procurorul l-a primit în 2012, în sumă de 85539 de lei (circa 7 mii de lei pe lună). În declaraţie lipsesc informaţiile despre casa de milioane, despre eventualele apartamente sau eventualele maşini, văzute frecvent în curtea demnitarului.
Conform surselor ZdG, Tatiana Raţă, soţia procurorului, se plimbă la volanul unui BMW X5, cu numere de înmatriculare ST XX 005, automobil care ar fi fost cumpărat acum câteva luni. Fiul acestuia, Alexandru, care nu este angajat oficial în câmpul muncii, era văzut, până acum câteva luni, la volanul unui automobil BMW, cu numere transnistrene K 113 AK. Conform aceloraşi surse, familia procurorului mai are alte două automobile, dar şi mici afaceri la Străşeni, iar procurorul obişnuieşte să-şi folosească maşina de serviciu cu numerele de înmatriculare ST PG 007 de model VAZ- 2107 în interes personal.
Materiale de construcţie pentru clasarea dosarului
Un bărbat din Străşeni (redacţia deţine numele acestuia, dar nu-l dezvăluie, din motive de siguranţă) admite că, în perioada când procurorul Alexandru Raţă îşi construia casa de lux, acesta a solicitat de la el mai multe materiale de construcţie. Bărbatul susţine că în acel moment avea un dosar penal gestionat de Procuratura Străşeni şi că a acceptat să-i ofere procurorului materialele de construcţie solicitate. „Acum nu mai am dosar penal. A fost încetat”, susţine acesta, evitând să intre în detalii, pe motiv că „nu vreau să mă bag”.
În 2011, fostul deputat Gheorghe Străisteanu a depus pe adresa PG o plângere în care erau vizaţi procurorii Procuraturii Străşeni Daniel Precup şi Alexandru Raţă, pe care i-a acuzat de faptul că au fabricat un dosar penal în privinţa sa. Atunci, PG a remis materialele către Procuratura Anticorupţie (PA), care însă a refuzat începerea urmăririi penale pe numele celor doi procurori. Străisteanu a atacat refuzul în judecată, însă solicitarea aşa şi nu i-a fost satisfăcută.
„Eu am declarat-o anul ăsta”
Solicitat de ZdG, procurorul Alexandru Raţă a admis că are casă, dar susţine că a indicat-o în declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2013. „Ea e dată în exploatare în 2013. Am declarat-o anul ăsta”, susţine acesta. L-am întrebat de ce nu a declarat-o şi în 2012. Raţă ne-a zis că a făcut acest lucru atunci când a început construcţia casei şi a anunţat chiar şi procurorul general de atunci despre asta. „Noi ne-am mutat în 2008 în casă, dar nu era gata. Pe dinafară nu era gata, multe lucruri nu erau gata. Vedeţi că, eu când m-am mutat în casă, am declarat-o, am pus preţul care era iniţial apreciat de arhitectură. După asta nu am declarat-o pentru că nu era dată în exploatare”, se scuză procurorul. Despre maşini, acesta spune că, momentan, nici el, nici familia sa, nu deţin. „Maşină nu am la moment. Soţia, da, se plimbă cu un BMW X 5, dar nu este al ei. Nu este nici prin mandat, nici prin procură, pur şi simplu este în folosinţă”, susţine Raţă. L-am întrebat şi despre maşina cu numere transnistrene a fiului. „Deja prea multe informaţii vreţi. Dar, dacă vreţi să aflaţi, da, a avut un BMW cu numere transnistrene, dar de mult nu mai are… Acum, familia mea nu are nicio maşină…”, afirmă Raţă.
„Ştiţi câte credite am eu şi câte datorii?”
Referitor la faptul că cineva susţine că i-a dat materiale de construcţie pentru casa sa, procurorul neagă, dar nu intră în detalii. „Doamne fereşte. Puteţi scrie şi asta, dar eu îmi rezerv dreptul… Eu înţeleg că voi pregătiţi ceva şi vreţi să ieşiţi cu o senzaţie, dar, ştiţi că este hotărârea CEDO de condamnare în privinţa procurorilor…!? Eu nu ascund nimic, la mine totul este public”, a mai spus acesta. „Se poate o întrebare? Toţi procurorii care au case trebuie să nimerească la ZdG, sau cum, care-i problema?”, ne-a întrebat Raţă. „E o casă bogată şi amenajată cu toate…, de lux? Ştiţi câte credite am eu şi câte datorii? Pur şi simplu eu nu le declaram că nu credeam că trebuie, dar am multe credite. Verificaţi mai întâi. Văd că vreţi să-mi afectaţi imaginea”, a presupus Raţă. L-am rugat să ne ofere declaraţia depusă pe anul 2013, dar procurorul a spus că aceasta a fost depusă la PG acum două săptămâni şi că nu deţine o copie. Reprezentanţii PG nu au putut să ne ofere nici ei declaraţia procurorului.
Alexandru Raţă este membru al Colegiului de Calificare din cadrul PG. Acesta şi-a obţinut acest drept în urma alegerilor din decembrie 2013, fiind votat de către 329 de procurori dintre cei 690 prezenţi la Adunarea Generală a Procurorilor. În ianuarie 2012, în legătură cu încurajarea unor procurori cu ocazia aniversării a XX-a de la formarea Procuraturii R. Moldova, lui Raţă i-a fost acordată medalia „Pentru Serviciu impecabil” de clasa a III-a. În 2011, pe ordinea de zi a şedinţei Colegiului Disciplinar a figurat o procedură disciplinară intentată în privinţa sa, însă nicio informaţie despre aceasta nu a ajuns până la CSP, fapt ce demonstrează că procedura disciplinară a fost clasată încă la CSP.
P.S. După apariția articolului în ediția tipărită a ZdG, joi, 13 martie, Alexandru Rață ne-a telefonat la redacție, menționând că nu este de acord cu unele informații relatate de noi. Astfel, acesta a menționat că el și-a construit casa începând cu 2004, și nu cu 2006. I-am explicat procurorului că informația noastră se bazează pe un document de la Cadastru. La rându-i, acesta ne-a zis că el a înregistrat mai târziu terenul la Cadastru, în 2006, pentru că atunci avea nevoie de documente pentru a lua creditul de 115 mii lei de la bancă. Alexandru Rață a precizat încă o dată că nu a primit de la nici o persoană cu dosar penal materiale de construcție pentru ridicarea casei. Totodată, acesta susține că niciodată nu a fost retrogradat din funcție pentru careva încălcări.
UPDATE: PG: Procurorul Alexandru Rața nu a fost retrogradat din funcție
Marți, 18 martie 2014, ZdG a primit răspunsul oficial din partea Procuraturii Generale (PG) cu privire la activitatea lui Alexandru Rața în organele PG. Într-un răspuns formulat de către Isai Sîrcu, procuror șef al secției personal este indicat faptul că Alexandru Raţa și-a început activitatea în organele Procuraturii la 22 decembrie 1997 în funcţia de ajutor al procurorului r. Camenca.
Ulterior, în anul 2000 a fost numit în funcţia de procuror al r. Camenca. Din 18 aprilie 2003, Alexandru Raţa este numit în funcţia de procuror al raionului Străşeni, unde a activat până la expirarea mandatului de procuror. Prin ordinul Procurorului General din 04 aprilie 2007, la cererea lui Alexandru Raţa, a fost transferat în funcţia de procuror al Secţiei control al urmăririi penale, unde a activat până în decembrie 2010. Prin ordinul din 3 decembrie 2010, prin concurs, a fost numit în funcţia de procuror al r. Străşeni. Alexandru Raţa nu a fost retrogradat din funcţie şi alte sancţiuni disciplinare nu are, ne-au informat reprezentanții PG.